Lucas Evers on Wed, 12 Oct 2005 11:16:15 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] INFOWARROOM SPECIAL & GAMEDEBATING, 20 en 22 oktober, TRANSITO, Melkweg, Amsterdam


a a n k o n d i g i n g

donderdag 20 oktober:
INFOWARROOM SPECIAL over DE MYTHE VAN DE KLASSIEKE OORLOGSHELD, vanuit de Melkweg, aanvang 20:30, toegang gratis.


zaterdag 22 oktober:
EVERYTHING BAD IS GOOD FOR YOU: een GAMEDEBAT waarin wordt achterhaald of het echt zo is dat consumptie van populaire cultuur en elektronische media maakt dat ons IQ alsmaar hoger wordt. Melkweg, aanvang 20:30, € 10,- (€ 8,-).


meer over deze avonden hieronder.

beide programma's vinden plaats in het kader van TRANSITO, een festival over de transitzones tussen werkelijkheid en mythe. TRANSITO is een manifestatie van de Leidsepleintheaters: Stadsschouwburg Amsterdam, Bellevue/Nieuwe de la Mar, Melkweg, Paradiso en De Balie.

het festival wordt mede mogelijk gemaakt door het het Fonds voor Podiumprogrammering en Marketing, het Amsterdams Fonds voor de Kunst en de VandenEnde Foundation.

www.leidspleintheaters.nl

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

EVERYTHING BAD IS GOOD FOR YOU: een GAMEDEBAT

in het kader van TRANSITO Leidsepleinfestival

zaterdag 22 oktober / Melkweg / aanvang 20.30 uur / toegang € 10 (€ 8)

Zijn we beter geïnformeerd dankzij de komst van Spits of Metro? Worden we slimmer door te gamen dan door te lezen? Is het gemiddelde IQ van de Nederlander gestegen onder invloed van E.R. of van de Sopranoes? Hoe helpt Big Brother de kijker bij het doorgronden van de maatschappij?
De mythe wil dat we steeds dommer worden door populaire media in het algemeen en door naar de televisie te kijken in het bijzonder. De Amerikaan Steven Johnson toont aan dat de populaire cultuurvormen zoals gaming, tv-series en reality tv steeds ingewikkelder zijn geworden. En hij brengt dit in verband met het stijgende IQ en EQ van de bevolking.


Waar of niet waar? Ondervind het zelf en neem plaats aan een van de gamestations.

Bas Schat neemt u mee op een trip door Warcraft: ontdek zelf waardoor miljoenen spelers uit de gehele wereld gefascineerd zijn. De eerste honderd bezoekers kunnen mee op de computer. +++ Gesprekken en columns en korte interventies. +++ Is de jeugd van tegenwoordig goed geïnformeerd dankzij de komst van Metro? +++ Wijnand Ijsselsteijn, onderzoeker 'human technology interaction' +++ Marinka Copier, promovenda crossmedia gamedesign +++ Jaap Spreeuwenberg, Coolpolitics // MTV +++ Jeroen de Kloet, mediawetenschapper UA +++ Saul van Stapele, presentatie

"So this is the landscape of the Sleeper Curve. Games that force us to probe and telescope. Television shows that require the mind to fill in the blanks, or exercise its emotional inteligence. Software that makes us sit forward, not lean back. But if the long-term trend in pop-culture is towards increased complexety, is there any evidence that our brain are reflecting that change? If mass media is supplying an increasingly rigorous mental workout, is there any emperical data that shows our cognitive muscles growing in response?

In a word: yes."

Steven Berlin Johnson, everything bad is good for you, Penguin / Allen Lane, 2005, p. 136

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

INFOWARROOM 10.05

De Mythe van de Oorlog

in het kader van TRANSITO Leidsepleinfestival

donderdag 20 oktober / Melkweg / aanvang 20.30 uur / toegang gratis

De INFOWARROOM eenmalig in basecamp Melkweg. Mediakritiek en beeldanalyse in het teken van de alomvattende oorlogsmythologie. Over oorlogshelden in Hollywood, martelaren in Teheran, macho's in Mogadishu en de mediaoorlog tussen Chavez en CNN.

Met een woeste beeldenmix en polemische media-analisten werpt de INFOWARROOM zich op de oorlog: een van de meest dominante en meest hardnekkige onder de hedendaagse mythologieën. Hoewel de Mythe van de Oorlog ideeën in stand houdt over heroïek, vaderland, loyaliteit en gemeenschap, lijkt de rol van de massamedia inmiddels belangrijker dan die van de soldaat.

"Vietnam was lost in the living rooms of America - not on the battlefields of Vietnam" (Marshall McLuhan).

Spreken we over oorlog, dan spreken we over media: over informatie en communicatie, over afbeelding en zichtbaarheid. Want een oorlog zonder media wordt nauwelijks meer serieus genomen (door diezelfde media).

+ De Mythe van de Oorlogsheld: een beeldanalyse van de oorlogsheld volgens Hollywood. Op zoek naar G.I. Joe en Jane – de spanning tussen de held als wreker en als verlosser, van John Wayne en Eroll Flynn tot Oliver Stone en Bruce Willis. Ergens tussen deze twee uitersten schuilt G.I. Joe, de Everyman die tegen beter weten in soldaat is geworden.

+ Tegengestelde iconen in een uniforme beeldcultuur. Iraanse propagandafilmpjes en martelarenheroïek uit de oorlog tegen Irak. Context bij een cultus van dood en verminking uit die andere, alweer bijna vergeten, oorlog tegen Irak.

+ Katrina haalde al onze gevestigde categorieën fundamenteel door elkaar, door wind en water te verbinden met racisme, neoliberalisme en de oorlog in Irak. Een analyse van Katrina als een dislocatie, waarbij de war on terror uiteenviel in zijn constituerende elementen.

+ De slag om de media tussen de Venezolaanse satellietzender TeleSur van Hugo Chavez en Amerika & CNN.

+ Een Derridaanse deconstructie van "de oorlog tegen het terrorisme”, aan de hand van de 9/11 speeches van George Bush.

+ Paul Virilio's cultuurkritiek aan de hand van oorlogstechnologie en beeldcultuur: over de toenemende snelheid en de onzichtbaarheid van oorlog.

+ Over There – een sneak preview van de immens populaire Amerikaanse dramaserie over de oorlog in Irak: de mythe in wording.

Met bijdragen van Gawie Keyser (De Groene Amsterdammer), Jan Teurlings (cultuurwetenschapper UvA), Eefje Blankevoort (historica), Eric Kluitenberg (mediawetenschapper, publicist) en Hugo Chavez (president Venezuela).

www.infowarroom.nl

--
--
lucas evers
www.melkweg.nl
lijnbaansgracht 234 a
1017 ph amsterdam
+31 20 5318181
______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).