Esther Polak on Mon, 3 Oct 2005 13:35:51 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Uitnodiging 9 oktober debat in De Nieuwe Vide in Haarlem


*Kunst mag behagen!
Debat over kunst in de openbare ruimte in Nieuwe Vide zondag 9 oktober

*Onder de titel /Kunst mag behagen/ presenteert Nieuwe Vide een debat over kunst in de openbare ruimte. Centraal in het debat staat de vraag:

Wat gebeurt er als kunst niet als kunst herkenbaar is?

Veel kunst in openbare ruimte is lelijk of ontoegankelijk voor de mensen die zich dagelijks in die openbare ruimte bewegen. Laagdrempelige kunst met kwaliteit zonder knieval naar publiek, blijkt moeilijk te maken. Indachtig de ambient muziek die Eno jaren geleden uitvond als alternatief voor muzak in liften en vliegtuigen en gecreÃerd om mensen zich prettig te laten voelen, vragen we ons af waarom er niet meer kunst is die behaagt. Voor veel kunstenaars is dat vloeken in de kerk. Waarom eigenlijk? Is dat nog wel van deze tijd? Deze vragen stelde Martijn Lucas Smit, curator van de Nieuwe Vide zich na het succesvolle project /Mute/, dat van april 2004 tot en met januari 2005 plaats vond op het Haarlemse Houtplein, waarbij kunstenaars hun werk op een blinde muur projecteerden./ Mute/ heeft laten zien dat kunst in de openbare ruimte positieve effecten teweeg kan brengen: mensen vergapen zich aan de beelden, vergeten waar ze zijn, bezoekers van de Ierse pub vonden het leuker om buiten hun biertje op te drinken, reizigers namen een bus later. Mensen raakten in gesprek.

*Debat met intermezzoâs op zondag 9 oktober, aanvang 15.00 uur*

Waarom is er niet meer kunst in de openbare ruimte die dit soort sociale effecten sorteert? Waarom kan muziek in een winkelcentrum niet gewoon mooi zijn, in plaats van irritant? Waarom mag kunst niet behagen? Is kunst die behaagt geen goede kunst? Hoezo? We richten ons in het debat niet louter op beeldende kunst, maar ook andere disciplines. Het debat vindt plaats tijdens een tentoonstelling -zaterdag 25 september tot en met zondag 16 oktober- van werken in de openbare ruimte/ /rond het terrein van De Nieuwe Vide. Deelnemers aan deze middag in De Nieuwe Vide zijn:


Moniek Toebosch, kunstenaar en directeur Dasarts
Robbert van der Horst, beeldend kunstenaar en theatermaker
Saskia Korsten, beeldend kunstenaar
Willem Geerts, beeldend kunstenaar, performer, muzikant
Esther Polak, beeldend kunstenaar en winnaar Golden Nica, Ars Electronica 2005, Linz, Oostenrijk
Jacolien Honders en Ad Rijsdijk, theatermakers van TenDerde


Jos Schuring, gespreksleider

*Organisatie: De Nieuwe Vide, Martijn Lucas Smit en Jorien Kaper. Nieuwe Vide stimuleert productie en presentatie van actuele kunst en beheert een ateliercomplex en een tentoonstellingsruimte op het voormalig EBH-terrein in de Waarderpolder, Minckelersweg 6, 2031 EM Haarlem. 023 - 545 15 83.*

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).