Geert Lovink [c] on Sat, 24 Sep 2005 08:04:25 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Moldavian Invasion@EastArea. Saturday, October 1, 2005 [u]


From: "East Area" <info@eastarea.nl>
East Area presenteert: INVASION - Een project van Lucia Macari en Stefan Rusu.
 
Opening: zaterdag 1 oktober, 17:00-20:00


Twee kunstenaars uit Moldavië bezien het heden en verleden van hun eigen land als een geschiedenis van militaire en culturele invasies; zelf doen zij een artistieke invasie in EastArea - deze keer één van Moldavisch–Mongolische oorsprong.
 
Lucia Macari heeft een Moldavisch-Mongolisch woordenboek samengesteld, geïnspireerd op de taalgidsjes die Russische militairen tijdens de Tweede Wereld Oorlog gebruikten. Al in 1941 werd een Russisch-Duits woordenboek gepubliceerd, dat in het leger tegelijk met de laarzen werd uitgedeeld. In 1943 kwam een soortgelijk conversatiegidsje in het Moldavisch uit, met de bedoeling om het Sovjet bevrijdingsleger te helpen met de lokale bevolking te communiceren. 
 
Terwijl deze historische documenten een bewijs van Russische agressieve buitenlandse politiek zijn, is de moderne conversatiegids van Lucia Macari  bedoeld om een succesvolle artistieke interventie te bevorderen. Het boek biedt de kunstenaar de woordenschat en communicatiemiddelen om deel te kunnen nemen aan een internationale kunstmanifestatie. In de gids zijn twee “niet-bestaande” talen van de Sovjetmacht gebruikt, die zwaar onder de Russischtalige bezetting hebben geleden.


Dit project werd voor het eerst gepresenteerd op het Internationale Visuele Kunst Kamp in de archeologische plaats Shehr al Djedid - een voormalige nederzetting aan de westelijke grens van het territorium van de Gouden Horde; en vervolgens in het kader van het project Invasie (2002, curator – Stefan Rusu) in Moldavië.

Tijdens de opening wordt SARS Opera vertoond - een korte geestige video van Stefan Rusu over de diepgewortelde culturele banden tussen Moldavië en Mongolië, gemaakt tijdens de SARS epidemie in Azië. 
 
Lucia Macari (1974, Chisinau, Moldavië) is beeldend kunstenaar, wonend en werkend in Nederland. Zij studeerde Kunst en Mode Ontwerp aan het Staats Instituut voor de Kunsten in Moldavië. In de periode 1999-2001 werkte Lucia Macari als programma coördinator visuele kunst aan het Centrum voor Hedendaagse Kunst in Chisinau. In 2005 zij is afgestudeerd aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Nu studeert zij aan het Sandberg Instituut te Amsterdam.
Stefan Rusu (1964, Kaiet, Moldavië) is beeldend kunstenaar en curator. Hij woont en werkt in Boekarest, Roemenië en in Chisinau, Moldavië. Van 1986 tot 1990 studeerde hij aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Sint Petersburg, Rusland; in 1995 is hij afgestudeerd aan de Kunstacademie in Boekarest. Op dit moment volgt hij het Curatorial Training Programme bij De Appel te Amsterdam.


De expositie is geopend van 1 oktober 2005 tot 16 oktober 2005, doonderdag t/m zaterdag van 13:00 - 19:00 en zondag van 16:00 - 17:00.

Jodenbreestraat 24
1011 NK Amsterdam
www.eastarea.nl
Tel: (020) 624 57 47
Fax: (020) 620 35 70
E-mail: info@eastarea.nl

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).