Geert Lovink [c] on Tue, 6 Sep 2005 15:57:31 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Vergeet Nederland: het gelijk van Nordström heet Britney Spears [u]


From: "J. Brink" <Brink@hbo-raad.nl>

Zweedse econoom noemt 'doe maar gewoon' mentaliteit dodelijk voor economie
Het gelijk van Nordström heet Britney Spears


De Zweedse topeconoom Kjell Nordström geeft 3 oktober a.s. een Masterclass op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) in Arnhem. De onorthodoxe hoogleraar uit Stockholm hekelt de Nederlandse economie die wat hem betreft door het gevoerde beleid en onze mentaliteit op sterven na dood is. "Welvaart wordt gecreëerd door innovaties, en innovaties worden gedaan door non-gestandaardiseerde mensen, ook wel weirdo's genoemd. De 'doe maar gewoon' mentaliteit leidt tot standaardisatie van burgers en dat is dodelijk voor vernieuwing. Nederland heeft afgedaan als economie. De Volksrepubliek van Britney Spears heeft de toekomst, want die is interessant als markt. Nederland niet."

"Weet je wat voor samenleving mensen willen? Eentje waar iedereen rustig, happy en sexy kan zijn. Laten we dan eens zinvolle alternatieven bedenken voor prozac en viagra. Concurreren moet je doen met hoofd, hart, onderbuik en kruis. Ook in Nederland." 'The worlds funkiest business guru' kietelt zijn gehoor niet alleen met oneliners, maar geeft ze bovenal stof tot nadenken. Zijn masterclass 'Competing on feelings and fantasy', die hij op 3 oktober op de campus van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen geeft, breekt opnieuw de lans voor creativiteit. Zet nou eens een ècht andere bril op, is zijn devies. Kennis is immers universeel verkrijgbaar en voegt dus niets toe als het zich niet op innovatief vlak onderscheidt.

Wat Nordström betreft moet Nederland zich afvragen hoe belangrijk het is om vast te houden aan sociale zekerheden, werkloosheidsuitkeringen en het klein houden van inkomensverschillen. "De Nederlandse economie zal achter blijven lopen als er geen sterkere prikkels om te werken zijn, als je geen grotere inkomensverschillen accepteert en als je je burgers standaardiseert." Bovendien, zo betoogt Nordström, wordt de wereld gedomineerd door markten en verdwijnt het belang van de natiestaat. "De Volksrepubliek Britney Spears heeft meer loyale aanhangers, een hoger Bruto Nationaal Product en een interessanter bestedingspatroon dan Nederland."

Afwijken, niet imiteren
Kjell (je zegt Shjell) Nordström staat te boek als expert op het gebied van 'creativiteit en ondernemen'. Talloze internationale ondernemingen - waaronder ook Nederlandse - maken van zijn kennis gebruik. Nordström liet zich recent in het Financieele Dagblad ontvallen: "Teveel keuze werkt verwarrend. Bovendien grijpen veel ondernemingen de vrijheid niet aan om anders te zijn, maar om precies op hun concurrenten te lijken. En zo lijden we allemaal aan de plaag die benchmarking heet of best practices. Iedereen gaat naar de karaoke bar en zingt zijn versie van My Way. De een doet dat beter dan de ander, maar het blijft uiteindelijk altijd een tweederangs imitatie van Frank Sinatra."


HAN
Rond de masterclass van Nordström - er is slechts plek voor dertig toehoorders - heeft de HAN een seminar ontwikkeld dat de theorieën van de econoom extra diepgang geeft. Deelnemers verzekeren zich daardoor van een optimaal rendement van de dag. Het seminar, ook door Nordström persoonlijk gegeven, vindt direct na de masterclass plaats. Inschrijven voor de masterclass en het seminar (waar ook losse kaarten voor beschikbaar zijn) kan via www.han.nl/masterclass


De masterclass met Nordström is de eerste in een serie masterclasses die de HAN organiseert onder de naam HAN Creative Masterclasses. De HAN, een van de best presterende grote hogescholen van Nederland, onderstreept met de masterclasses haar ambitie om een van de belangrijkste kennispartners te worden voor bedrijven, instellingen en overheden in de regio. Kennis en creativiteit zijn immers belangrijke competenties om in een snel veranderende economische en maatschappelijke omgeving de juiste koers uit te kunnen zetten.

Over Nordström
Kjell Nordström (1958) is verbonden aan het Institute of International Business aan de Stockholm School of Economics en is als bestuurslid en adviseur in dienst van een aantal internationale bedrijven en organisaties. Zijn met Jonas Ridderstråle geschreven boek Funky Business werd al in 27 talen vertaald en bezet in een recente ranglijst met beste businessboeken aller tijden de 16e plek. Ook de opvolger Karaoke Capitalism ontving wereldwijd aandacht en is inmiddels al in 22 talen vertaald, waaronder in het Nederlands. In de internationale Thinkers 50 van 2003 staan Nordström en Ridderstråle op de 21e plaats.______________________________________________________ * Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet * toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een * open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek. * Meer info, archief & anderstalige edities: * http://www.nettime.org/. * Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).