C.M. de Witt on Thu, 7 Apr 2005 13:19:03 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] nieuw seizoen electronisch muziekprogramma Xperiment>L op 20 aprilin ARMINIUSaftrap nieuw seizoen XPERIMENT>L op 20 april in ARMINIUS 


 


Xperiment>L 


Een maandelijkse serie over vrouwen in de elektronische muziek


Met live optredens, film- en videoprogramma’s, discussies en workshops

 

Op woensdag 20 april start alweer de tweede jaargang van Xperiment>L. Een unieke serie evenementen in Rotterdam, met electronische muziekoptredens, film en video. Wat daar nou zo uniek aan is? Dat iedereen die optreedt van vrouwelijke kunne is! En dat komt, vooral in de elektronische muziekgenres, weinig voor. Dat er enorm veel vrouwelijke muzikanten/componisten, producers en/of performers actief zijn op artistiek hoog niveau, is inmiddels wel bekend. Waarom ze desondanks nog steeds ver in de minderheid zijn op de podia, in de platenindustrie en in de muziek van vandaag, dat is de vraag – en de rode draad van deze serie (contactinformatie helemaal onderaan dit bericht).

 

Xperiment>L #6:          

 

Woensdag 20 april 2005 

Aanvang   20.00 uur 

Toegang   € 6,-- 

 

Live:  Hecate (USA)

      szj (USA/NL)

Films: kernwasser wunderland - Anouk de Clerq, Joris Cool & Eavesdropper

      Compound Eye - Ian Helliwell

      Papillon d’Amour - Nicolas Provost


      subrosa - Karø Goldt


 

ARMINIUS, Museumpark 3, Rotterdam 

(in het gebouw van de Remonstrantse Kerk tegenover Museum Boijmans Van Beuningen)

Museumpark 3 

3015 CB Rotterdam 

www.arminius.nu <http://www.arminius.nu/> (ook voor routebeschrijving) 

 

Live

Hecate

Oftewel Rachael Kozak, eigenaar van label/organisatie Zhark International. Staat garant voor een overdonderende mix van industrial breakcore, atmospherische geluiden en opzwepende techno. Voeg daaraan toe sinistere vocalen en psychedelische draaitafelkunsten en de grenzen tussen dance en avant-garde electronica vervagen. Ze is zeer actief als producer en heeft al meer dan 30 platen uitgebracht via Zhark en diverse aanverwante labels. Heeft getourd met Venetian Snares, haar mannelijke tegenhanger zou je kunnen zeggen. Haar voorliefde voor esoterische kunsten, science fiction en nachtmerrie-oorden maakt dit profiel compleet.

‘Hecate will deliver an assemblage of electronics which will leave you torn between shaking your ass / banging your head / or melting into the speaker stacks.’

Meer over Hecate op: www.zhark.org <http://www.zhark.org/> en www.zhark.org/misc/rachint/r-int2.html 

 

szj (Susie Jae)

Componist en performer van computermuziek en media-kunstenaar. Na een studie aan het Computer Music Center aan de Columbia Universiteit in New York, werd de powerbook voor haar HET instrument voor zowel componeren als live optreden. Verder ontwerpt ze klank-installaties. 

Haar muziek is meer abstract en minder beat-georiënteerd dan die van Hecate, maar niet minder confronterend. Ze neemt je onder vuur met gefragmenteerde, heftige maar gecontroleerde uitbarstingen van ongepolijst geluid waar je niet omheen kunt. 

Susie Jae heeft opgetreden (solo, in improvisatiegroepen en/of DJ-sets) op plekken als the Frying Pan (New York), Lokaal 01 (Breda), Monty (Antwerpen), Passerby (New York), rhiz (Vienna), Tonic (New York), WORM (Rotterdam), Bonnefanten Museum (Maastricht) en Zaal België (Hasselt). Ze woont en werkt tegenwoordig in Maastricht.

 

Film

Het eerste Xperiment>L videoprogramma van dit jaar straalt een bijzondere energie uit, met een rust en kalmte die het eerder impressionistisch dan expressionistisch maken. De toeschouwer die bereid is volledig op de werken in te gaan, wordt beloond met intense, soms zelfs emotionele en verlichte momenten. kernwasser wunderland, Compound Eye, Papillon d'Amour en subrosa confronteren ons met beelden die vertrouwd lijken te zijn maar die we toch niet herkennen. Ze voeren ons naar nieuwe werelden met andere kijk- en luisterervaringen.

 

Anouk de Clerq, Joris Cool & Eavesdropper – kernwasser wunderland, B 2004, 13:50, zwart/wit

In kernwasser wunderland ontvouwt zich een verlaten landschap in een beladen omgeving. Een biotoop waar specifieke wetten gelden, met een eigen ecologisch systeem bepaald door de intuitieve logica van het onbewuste en denkbeeldige. Gebaseerd op de kernramp in Tsjernobyl in april 1986. 


Ian Helliwell – Compound Eye, UK 2004, 4:00, kleur

Een film geschoten met Super 8 met gebruik van diverse vervormingslenzen voor de camera. Het materiaal is behandeld met gekleurde inkt en bleekmiddel, en wordt vergezeld van soundtrack van elektronische muziek.

Nicolas Provost – Papillon d’Amour, B 2004, 4:00, zwart/wit

volgens filmfreaks wereldwijd behoort Kurosawa's film “Rashomon” (1951) tot de top 10 van absolute filmklassiekers. De film vertelt het verhaal van een vrouw die wordt verkracht en een man die wordt vermoord, vanuit verschillende perspectieven. Met Papillon d'Amour maakt Nicolas Provost gebruik van het originele materiaal waarbij de beelden worden gespiegeld in de lengte-as, waardoor een reeks nieuwe, associatieve beelden ontstaat. 

Karø Goldt – subrosa, A/D 2004, 3:00, kleur

Abstractie als sublimatie: Karø Goldt’s subrosa demonstreert hoe de complexiteit van een beeld aanzienlijk vergroot kan worden door een eenvoudige reductie of abstractie. Net als in Goldt’s vorige drie ‘plantenfilms’ is het uitgangspunt een digitale foto van bloemen, in dit geval een boeket rozen. 

 

Wat is Xperiment>L? 

Xperiment>L richt zich op diverse elektronische muziekstijlen: van abstracte elektronica tot techno en breakcore, van electro-pop en turntablism tot heftige noise. Het visuele onderdeel sluit per editie aan bij het muzikale programma. Het bevat niet alleen film- en videovertoningen, maar ook monitor-opstellingen, installaties, live video en VJ-sets. Het visuele aspect illustreert, bekritiseert en becommentarieert de thema’s die Xperiment>L aan de orde stelt. Met Xperiment>L willen we bijdragen aan het ontstaan van een structureel platform waar zowel internationale als nationale vrouwelijke media-artiesten hun werk kunnen presenteren en feedback krijgen. Door ze de gelegenheid te geven ‘hun ding te doen’ en kennis uit te wisselen via bijvoorbeeld workshops of lezingen, willen we meisjes aanmoedigen zelf aan de slag te gaan in de elektronische muziek. Het feit dat we alleen vrouwen uitnodigen, is een statement in zichzelf. Tijdens de optredens speelt de vraag of ze man of vrouw zijn in feite geen rol meer – uiteindelijk is het de artistieke kwaliteit van het gebodene dat overtuigt. En hoe! 

 

Concept/Idee:           Daniela Swarowsky

Curatoren:              Mariëtte Groot en Daniela Swarowsky > muziekprogramma

                        Annemiek Engbers en Sylvia Szely > film/videoprogramma           

In samenwerking met:   ARMINIUS, podium voor kunst, cultuur en debat

 

MEER WETEN OVER XPERIMENT>L? 

Neem contact met ons op! 

Daniela Swarowsky: 06 18659947 / daswa@xs4all.nl

Mariëtte Groot: 010 4152487 / mariette@wormweb.nl

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).