Hoogt4 on Thu, 24 Jul 2003 20:00:21 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Schilderen op nummer met Anne Meijer


Hoogt4 zomerprogramma: Schilderen op nummer met Anne Meijer

Niet alleen Parijs, Amsterdam en Rotterdam, maar ook Utrecht heeft deze zomer een strand, en wel in het café van Filmtheater ’t Hoogt.

In augustus daagt hoogt4 alle sluimerende schildertalenten uit mee te werken aan een zomerse wandschildering in het café van ‘t Hoogt. De Utrechtse schilder Anne Meijer maakt op de muur een lijntekening in de stijl van Ravensburger’s hobbyserie Schilderen op nummer: zwarte contouren met daarin nummers die elk een kleur representeren. Aanwezig zijn (genummerde) potten verf, kwasten en natuurlijk Anne Meijer die het hele proces zelf begeleidt. De eerste twee weken van augustus (v.a. 6/8) op de woensdag, vrijdag en zaterdag tussen 15 en 17 uur kan iedereen meehelpen van het lijnenspel een kleurig en zonnig strandtafereel te maken.
Op de monitoren is Beach van Marcus Kreiss te zien, uit de collectie van het Nederlands Instituut voor Mediakunst.
Het speciaal voor deze gelegenheid gemaakte schilderij van Anne Meijer dat model staat voor de wandschildering, is vanaf 31 juli te zien in de etalage van boekhandel Broese aan de Stadhuisbrug in hartje Utrecht.

Anne Meijer is in 1995 afgestudeerd aan de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten en heeft sindsdien onder andere geëxposeerd in de Paraplufabriek in Nijmegen, Galerie Kunstliefde, Sophie’s Palace en ’t Hoogt. Haar werk is gemakkelijk te herkennen aan een helder en sprekend kleurgebruik en aan de gelaagdheid van haar schilderijen.
In de vroegere serie Tais-toi et soit belle bijvoorbeeld, portretteerde Meijer jonge deelnemers aan kindermiss-verkiezingen. Anne Meijer gebruikte weliswaar prettige kleuren en composities en bracht de meisjes mooi en geestig in beeld, maar de toeschouwer wordt verleid door een klein meisje dat zich gedraagt als een sensuele volwassen vrouw. Deze combinatie van een esthetische en ietwat ongemakkelijke ervaring ineen, komt vaker voor in haar werk. Zo ook in het schilderij dat ze voor het hoogt4-zomerprogramma schilderen op nummer ontwikkelde. Meijer schildert een vrolijk, druk strandtafereel, op een wel erg ongebruikelijke plek. Het publiek kan op gezette tijden meeschilderen of kijken hoe het schilderij vorm krijgt. Op de placemats die in het restaurantgedeelte op de tafels liggen, zijn fragmenten uit het schilderij afgedrukt. Het zijn kleurplaten zonder nummers, dus de bezoeker kan hier geheel naar eigen inzicht het strandtafereel inkleuren met de kleurpotloden die op tafel!
 liggen.

Op de vier monitoren boven de bar is de gehele maand augustus Beach te zien, van de Duitse videokunstenaar Marcus Kreiss. Beach is een ‘video-schilderij’ waarop het populaire strand van de olympische haven in Barcelona te zien is. Marcus Kreiss (1961) richtte het bedrijfje Souvenirs from the earth op, onder welke naam hij ook een serie bewegende schilderijen maakte waartoe Beach behoort. Kreiss documenteert het leven op aarde nu de aarde nog bestaat. Beach - Marcus Kreiss 1998 61’14”  www.marcuskreiss.com.
Kijk voor meer informatie op www.hoogt4.nl, contactpersonen Petra Orthel en Sabine Niederer, hoogt4@hoogt.nl.

Let op de aankondigingen: 9 september cinematiek in \'t Hoogt,
hoogt4 i.s.m. Lazy Marie. Film/video/performance.

Als u geen mailing meer wenst te ontvangen, beantwoord deze mail dan met als onderwerp: unsubscribe.

______________________________________________________
* Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet
* toegestaan zonder toestemming. <nettime-nl> is een
* open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek.
* Meer info, archief & anderstalige edities:
* http://www.nettime.org/.
* Contact: Menno Grootveld (grootveld@nrc.nl).