H S on Tue, 3 Dec 2002 21:11:01 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

Re: [Nettime-nl] WIO Works: 5 december 'Safe Distance' video/discussie


Hallo Nettime,
 
klaar voor de volgende "oorlog):
 

Perhaps the most useful new toy in the Pentagon’s Christmas sack is a three-dimensional computer simulation of the streets of Baghdad, complete with all known Iraqi military locations and satellite positioning co-ordinates. The 3D imagery is being studied by military commanders as they plan possible scenarios for a ground assault on the city.
 
----- Original Message -----
Sent: Tuesday, December 03, 2002 5:47 PM
Subject: [Nettime-nl] WIO Works: 5 december 'Safe Distance' video/discussie

WIO Works presenteert :
 
Wereldprimeur cockpitbeelden gecrasht Amerikaans gevechtsvliegtuig.

‘Safe Distance’, de realiteit als videogame, door Kuda.org

5 december 2002 in de Oude Kerk, Amsterdam


Tijdens de NAVO bombardementen in Joegoslavie, vonden leden van Kuda.org in het Fruska Gora gebergte een Sony Super 8 tape.
Op de tape, die 21 minuten duurt, bleken opnamen te staan van de elektronische cockpit van een Amerikaans gevechtsvliegtuig. Het vliegtuig voerde een operatie uit rond de steden Novi Sad en Cacak in een formatie van vier, voor het op de terugtocht naar de vliegbasis Hammerstein werd neergehaald.

Op de band staan de primaire grafische interface en de gesprekken van de piloten. De beelden roepen associaties op met verouderde videogames, en geven in combinatie met de rustige stem van de piloot een indruk van het abstractieniveau van moderne oorlogsvoering. De piloot is geďsoleerd van de realiteit die hij beneden zich teweeg brengt. Hij lijkt een videogame te spelen.

De videoband is een standaard vluchtdocument dat door het militair gezag gebruikt wordt om na iedere missie de effectiviteit en het succes van de vlucht te analyseren. De tape toont de laatste ogenblikken voordat het vliegtuig neerstortte.

Kuda.org is een groep mediakunstenaars en activisten, researchers en theoretici uit Joegoslavie. De groep doet kritisch onderzoek naar misbruik van ICT en entameert de discussie over ontwikkelingen in de netwerkmaatschappij.

‘Safe Distance’ wordt gepresenteerd in WIO Works, het tijdelijke medialab op World-Information.Org, een tentoonstelling en manifestatie rond controle en observatie in de netwerksamenleving en de cultuur van de nieuwe technologie. Leden van Kuda.org geven een inleiding, na afloop van de vertoning is er mogelijkheid voor discussie.


World-Information.Org
Locatie: Oude Kerk, Oudekerksplein, Amsterdam
Toegangsprijs: E6,50, studenten E 5, museumjaarkaart gratis toegang
Openingstijden: ma-za 11-17 uur, zon 13-17 uur
Aanvangstijd 'Safe Distance': 15.00 uur

http://www.world-information.orgMylčne van Noort
 PR / Communications
Waag Society / maatschappij voor oude en nieuwe media, Nieuwmarkt 4, 1012 CR Amsterdam
T +31 20 557 9898, F +31 20 557 9880, E mylene@waag.org, http://www.waag.org