rumor on Wed, 31 Oct 2001 16:36:06 +0100 (CET)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Rumor 22, 7 en 8 november, Marilyn Crispell, LOOS, Dead Man Ray


RUMOR 22 Festival voor avontuurlijke muziek
Woensdag 7 november Utrecht
Donderdag 8 november Rotterdam
Aanvang 20.15 uur Entree 17,50/15,- (CJP, U-pas, Student)

Rumor is een onregelmatig plaatsvindende festivalavond voor avontuurlijke muziek, nieuwe muziek die zich afspeelt in het grensgebied van pop, improvisatie en modern-klassiek. Rumor 22 speelt zich in 2 steden af en wordt daarmee een soort duo-festival. In Utrecht gaat het om 3 concerten, op 2 locaties voor 1 entreeprijs. In Rotterdam zijn dezelfde concerten een dag later te zien, in Lantaren/Venster om precies te zijn. Als vanouds zal er in Utrecht gewandeld of gefietst moeten worden, in Rotterdam is Rumor vooralsnog meer honkvast.

1. Marilyn Crispell (USA) solo piano
20.15 uur
Huis a/d Werf, Boorstraat 107, Utrecht
Lantaren/Venster, Gouvernestraat 133, Rotterdam

2. LOOS Ensemble (NL) Sound & Vision
21.15 uur
Huis a/d Werf, Boorstraat 107, Utrecht
Lantaren/Venster, Gouvernestraat 133, Rotterdam

3. Dead Man Ray (B)
22.30 uur
De Vloer, Helling 7, Utrecht
Lantaren/Venster, Gouvernestraat 133, Rotterdam


Marilyn Crispell (USA) solo piano 20.15 uur
Marilyn Crispell studeerde klassieke piano en compositie. Na het horen van A Love Supreme van John Coltrane stapte ze over op de geïmproviseerde muziek. Cecil Taylor en Thelonious Monk zijn andere inspiratiebronnen. Inmiddels is ze een van de meest vooraanstaande improviserende pianisten ter wereld, met een geheel eigen stijl: energiek, vrij en onvoorspelbaar.
Crispell maakte deel uit van het Anthony Braxton Quartet, het Reggie Workman Ensemble en speelde met vele grootheden uit de hedendaagse jazz. Tevens voerde ze muziek uit van componisten als Olivier Messiaen, John Cage en Pauline Oliveros. Haar eigen muziek bestaat veelal uit korte composities, thema's die al improviserend tot een groter geheel worden gesmeed. Overweldigende klankclusters en delicate bijna-stiltes wisselen elkaar af. Haar spel is gedreven en dynamisch, haar optredens vormen een haast spirituele gebeurtenis.
http://www.velocity.net/~bb10k/CRISPELL.disc.html


LOOS Ensemble (NL) Sound & Vision 21.15 uur
Peter van Bergen - saxofoon, computer, elektronica  Huib Emmer - gitaar, elektronica
Gerard Bouwhuis - piano  Patricio Wang - gitaar en basgitaar
Johan Faber - percussie  Jannie Pranger - stem  Gert Jan Prins - elektronica, radio, tv
Remco Schuurbiers/Tappo Kontakt - video  Petra Dolleman - film

LOOS werd in1982 opgericht en zet zich in voor experimentele en avontuurlijke vormen van nieuwe muziek. De groep maakt gebruik van akoestische instrumenten en nieuwe media (live elektronica, computers) en werkt nauw samen met andere componisten, gastmuzikanten, choreografen en beeldend kunstenaars. In 2000 kreeg de groep de GeNeCo prijs voor hedendaagse Nederlandse muziek.
Met Sound & Vision worden de verschillende relaties tussen muziek, geluid en beeld onderzocht. Formele composities worden geconfronteerd met elementen van toeval en improvisatie. De live video- en filmbeelden vormen dan weer een eenheid en gaan dan weer een spannende dialoog aan met de muziek. Uitgevoerd worden composities van Huib Emmer, Gert Jan Prins, Peter van Bergen en Clarence Barlow.
www.loosensemble.nl


3. Dead Man Ray (B) 22.30 uur
Rudy Trouvé - gitaar  Daan Stuyven - zang, gitaar, elektronica
Elko Blijweert - gitaar  Wouter Van Belle - keyboards, elektronica 
Karel De Backer - drums

Dead Man Ray is een Antwerps gezelschap met de gitaristen Rudy Trouvé (ex-dEUS, Kiss My Jazz, GoreSlut), Daan Stuyven (Daan Profools), Elko Blijweert (Kiss My Jazz), drummer Karel De Backer en geluidstovenaar Wouter Van Belle. Dead Man Ray staat voor stadsmuziek. Met een schokkerige, zenuwachtige sfeer, maar er zijn ook momenten van rust en intimiteit. Verwarrend en logisch tegelijk. Een mengeling van traditionele songs en ritmische experimenten. Nummers beginnen als een zachte ballad, krijgen wat neurotische bliepjes en vervormingen mee en schieten vervolgens anarchistisch de hemel in.
Dead Man Ray maakt popliedjes die met behulp van de computer lustig worden verknipt en weer aan elkaar geplakt. Een ongewone werkwijze, voor een groep met 3 gitaristen, die hoogst onvoorspelbare muziek oplevert. Een versmelting van pop en allerlei andere invloeden. Alsof dEUS, Beck, Serge Gainsbourg en Jon Spencer in de blender zijn gegooid.
http://www.deadmanray.com/

(ps. de Hellingproef van 7 november is, met dank aan de Vloer, verplaatst naar vanavond 31-10. Zie www.devloer.nl)


Info en reserveren:     Utrecht e info@rumor.nl / t 030-2382080
Rotterdam 010-2772277
Rumor Postbus 19206 3501 DE Utrecht www.rumor.nl

Met dank aan: Huis a/d Werf, De Vloer, Lantaren/Venster, Fonds voor de Podiumkunsten, Provincie en Gemeente Utrecht, Thuiskopiefonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB Fonds, KF
Heinfonds, Elise Mathildefonds.