Han Speckens on Sun, 9 Sep 2001 13:35:37 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] Debatcentrum Waag


 
 

DEBATCENTRUM WAAG EN FORUM VOOR DEMOCRATISCHE ONTWIKKELING

 

UITNODIGT U UIT VOOR

 

HET POLITIEK DEBAT

Lang Leve De Kiezer

Femke Halsema (Tweede Kamerlid GroenLinks), Jan Hoedeman (politieke redactie De Volkskrant), Kay van der Linde (campagneleider Leefbaar Nederland), Dig Istha (spindoctor Kies Kok campagne ’94), Joep Maurits (campagneleider CDA), Joyce Hes (onderzoeker, oud-adviseur WRR, De Batterij), Rein Zunderdorp (Forum voor Democratische Ontwikkeling) en vertegenwoordigers van politieke partijen.

VRIJDAG 21 SEPTEMBER 15.30-18.00 UUR

HUIZE MAAS VISMARKT 52 GRONINGEN

De verkiezingen zijn in aantocht. Lang leve de kiezer. In maart en mei 2002 gaat Nederland naar de stembus. De politieke partijen maken zich nu alvast op voor de slag om de kiezer. Het beloven spannende verkiezingen te worden. Deze keer zonder Wim Kok. Wie wordt nu eigenlijk de lijstrekker van Leefbaar Nederland? Pim Fortuyn of toch Sjon Lammers uit Groningen? Maakt GroenLinks een verkiezingsprogramma waarmee Paul Rosenmöller minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kan worden? Welke slimme campagnestrategie hanteert het CDA om Jaap de Hoop Scheffer optimaal te profileren? Groeit de SP van Jan Marijnissen nog of blijft de SP kleiner dan D66. Is Hans Dijkstal meer populair dan zijn eigen VVD? Allemaal vragen waarop de kiezer geen invloed heeft.

De kiezer komt pas aan bod in maart en mei 2002. Of toch niet? Bijna alle politieke partijen hebben inmiddels het internet ontdekt, roepen kiezers per e-mail op om hun opvattingen te geven over politieke vraagstukken en organiseren praatsessies met maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven. De kiezer lijkt zo rechtstreeks invloed uit te oefenen op verkiezingsprogramma’s en kandidatenlijsten. Maar is dit wel waar? En waar is die invloed goed voor. Draagvlak en electoraal gewin? Of is het de politieke partijen echt te doen om de kennis en kunde van de individuele burger?

Debatcentrum WAAG en het Forum voor Democratische Ontwikkeling organiseren een debat over die (vermeende) invloed van de kiezer op de politiek. Onder de titel "Lang Leve De Kiezer" hopen wij dat het debat en doorbraak betekent in de huidige politieke constellatie. In onderstaand persbericht hebben wij onze inzet alvast vastgelegd. Het woord is immers aan de kiezer. Lang leve de kiezer!

Het definitieve programma ontvangt u bij binnenkomst.

U kunt zich aanmelden bij Debatcentrum Waag

Kraneweg 72 9718 JV Groningen

Tel: 050-3115920 of debatcentrum.waag@planet.nl

MONSTERCOALITIE ZORGT VOOR

AARDVERSCHUIVING IN NEDERLANDSE POLITIEK

Lijsttrekkers politieke partijen sluiten historisch akkoord over nieuw kiessysteem

Door onze politieke redactie

Groningen/Den Haag/ANP – Alle kiesgerechtigde inwoners van Nederland krijgen rechtstreekse invloed op de kandidatenlijsten en verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen die op 15 mei 2002 deelnemen aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer.

Dit opmerkelijke voorstel is gisteravond in Groningen gemaakt door kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven. Van Nieuwenhoven presenteerde het voorstel na afloop van een tumultueus debat tussen lijsttrekkers van politieke partijen. Het chatdebat, georganiseerd door Debatcentrum Waag en Forum, ging over de invloed van kiezers op de politiek. Het chatdebat trok liefst 300.000 deelnemers.

Historische gebeurtenis

Van Nieuwenhoven: "De afgelopen maanden en ook vanavond zijn de volksvertegenwoordigers bijkans gebombardeerd met e-mails van kiezers die meer invloed op politieke proces willen. Via de chats werd ook duidelijk dat de kiezer geen uitstel wenst en per nu invloed wil. Dat signaal is overgenomen door de politiek en er is haast bij. Ik verwacht dat de Tweede Kamer donderdag zal besluiten om kiezers rechtstreeks invloed te geven op de te schrijven verkiezingsprogramma’s en de op te stellen kandidatenlijsten. Je mag dit gerust een historische gebeurtenis noemen".

Songfestival

Van Nieuwenhoven, volgens intimi in de race om Wim Kok op te volgen als lijsttrekker van de PvdA, liet in het midden of zij blij is met meer invloed van kiezers op de politiek. "Ja, luister eens, als ik meedoen aan het songfestival is dat ook geen garan-

tie op succes. Het woord is nu wel echter aan de kiezer en niet meer aan een select gezelschap van zelfbenoemde partijbonzen", aldus van Nieuwenhoven.

Reacties

Opmerkelijke afwezige in Groningen was Henk Westbroek, lijstrekker van Leefbaar Nederland. De diskjockey liet via zijn voorlichter weten "verbijsterd te zijn over dit monsterakkoord". Westbroek liet weten voor meer invloed van kiezers te zijn, maar heeft ook twijfels. "Als DJ en muzikant bepaal ik de muziek, het is niet van u vraagt en wij draaien. Leefbaar Nederland denkt overigens precies andersom. Dat betekent eigenlijk dat we ons moeten opheffen. Ik zal Jan Nagel eens bellen". De overige lijstrekkers wilden niet of nauwelijks reageren en wachten liever het kamerdebat van donderdag af. PvdA-er Ad Melkert, beoogd minister-president, kreeg nog wel de lachers op zijn hand met de opmerking: "Dit ga ik eerst nog eens rustig met mijn achterban bespreken".

Nieuwe invloed kiezers

De Tweede Kamer behandelt volgende week een wet waarin de nieuwe invloed van kiezers wordt vastgelegd. De nieuwe wet wordt per 1 oktober van kracht. Hierna hebben kiezers 6 weken de tijd om zich te bemoeien met bijvoorbeeld de opvolging van Wim Kok en het stopzetten van de bouw van de HSL tussen Groningen en Amsterdam.

Onderzoek

Uit onderzoek van het elektronisch platform Nederland blijkt overigens dat kiezers invloed willen hebben via e-mail, chats en sms via de mobiele telefoon.