Kees Brienen on 6 Feb 2001 17:36:14 -0000


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

[Nettime-nl] MEMENTO: 11 feb. Cinema Digitaal
Beste liefhebber van film,

Het was even spannend, maar het is toch gelukt. Met heel veel plezier presenteert Cinema Digitaal zondag 11 februari om 21.00 uur in samenwerking met Independent Films:


"MEMENTO"


van


Christopher NolanChristopher Nolan is een filmmaker waarin ik heel veel vertrouwen heb. Hopelijk blijft hij, ondanks de alsmaar groeiende budgetten, vasthouden aan zijn eigen voorwaarden. Zo zou hij in de toekomst in het rijtje toonaangevende Engelse regisseurs genoemd kunnen worden, ook al heeft hij nooit een filmopleiding genoten. Zijn no-budget filmdebuut ‘Following’ won in 1999 de Rotterdamse Tiger-Award.

MEMENTO aanduiden als een verwarrende psychologische thriller zou een understatement zijn. Voor Christopher Nolan was het complexe door zijn broer Jonathan geschreven verhaal over een man die zonder geheugen een moord heeft op te lossen, het ideale uitgangspunt voor filmische experimenten. Hoofdpersoon Leonard Shelby heeft maar één doel in zijn leven; het vinden van de verkrachter en moordenaar van zijn vrouw. Hij lijdt aan een zeldzame vorm van geheugenverlies waardoor hij in een gefragmenteerde werkelijkheid leeft. Keer op keer moet het waarheidsgehalte van de verschillende brokstukken opnieuw worden vastgesteld.

Nolan gooit met MEMENTO de hele werkelijkheid overhoop en de kijker wordt gedwongen, net als Leonard, om voortdurend de betrouwbaarheid van zijn eigen geheugen te toetsen. MEMENTO is met zijn onconventionele aanpak een hartstochtelijk pleidooi voor nieuwe cinema: “Filmmakers moeten de vrijheid veroveren om verhalen op hun eigen manier te vertellen”. Na slechts twee speelfilms lijkt er nu al sprake van een typische Nolan stijl.

Meer informatie omtrent de film is te vinden op internet- site www.otnemem.com. Na afloop kan er in de bovenzaal weer een consumptie worden genuttigd bij Club Nu….

Plaats: Paradiso
Programma: Cinema Digitaal & Club Nu
Datum: zondag 11 februari 2001
Aanvang: 21:00 uur, zaal open: 20:30 uur
Entree: fl. 15,- incl. lidmaatschap


Ik hoop van harte dat u bij deze bijzondere voorpremière aanwezig kunt zijn.

Met vriendelijke groet van Kees Brienen.______________________________________________________ * Verspreid via nettime-nl. Commercieel gebruik niet * toegestaan zonder toestemming. is een * open en ongemodereerde mailinglist over net-kritiek. * Meer info, archief & anderstalige edities: * http://www.nettime.org/. * Contact: Menno Grootveld (rabotnik@xs4all.nl).