Anne Kienhuis on Wed, 21 May 2008 19:59:25 +0200 (CEST)


[Date Prev] [Date Next] [Thread Prev] [Thread Next] [Date Index] [Thread Index]

<nettime-ann> InsideOut, Laboratory Ecologies


.

--- Persbericht ---

 

Laboratorium verhuist naar park,

kunst en wetenschap in de openbare ruimte

 

Project: InsideOut, Laboratory Ecologies

Kunstenaar: Jennifer Willet

 

Datum: Vrijdag 23 mei 2008

Plaats: Museumtuin Museum Volkenkunde in Leiden

Tijd: 13.00 - 17.00 uur

Organisatie: The Arts and Genomics Centre (Universiteit Leiden) in samenwerking met Stedelijk museum De Lakenhal en Museum Volkenkunde.

Sponsors: Gemeente Leiden, The Canada Council for the Arts, Alberta Foundation for the Arts, Scheltema.

 

Petrischaaltjes, witte jassen en microscopen verwachten wandelaars of mensen die de hond uitlaten in het park niet tegen te komen. Toch kan je dit vrijdag 23 mei aanstaande  tussen 13 en 17 uur in de onlangs geopende museumtuin van Museum Volkenkunde overkomen. Beeldend kunstenaar en onderzoeker Jennifer Willet haalt samen met zo’n twintig studenten van de Universiteit Leiden het laboratorium uít de afgesloten omgeving en brengt het in de vorm van een installatie naar buiten, voor iedereen zichtbaar in de publieke ruimte.

 

In en rond een mobiele tent geven studenten interactieve demonstraties met onder andere een fruitvliegjeshotel en klonen zij live planten. Voorbijgangers kunnen hun eigen bacteriën cultiveren en mee naar huis nemen.

Bacteriën, monsters en andere onderzoeksvoorwerpen bevinden zich in een laboratorium in een vacuüm. Met de installatie InsideOut, breekt Jennifer Willet dit vacuüm open en gunt ze een breed publiek een blik in de wereld van het laboratorium. Wat gebeurt er als de steriele laboratoriumopstelling in contact komt met een natuurlijke omgeving?

 

Jennifer Willet

De internationale en interdisciplinaire kunstenaar Jennifer Willet refereert in deze installatie aan mijlpalen in de kunstgeschiedenis, zoals Le déjeuner sur l’herbe (Manet) en de film A Zed and Two Naughts (Peter Greenaway). Daarnaast zijn er verwijzingen naar koloniale natuurwetenschap en archeologische expedities.

 

Willet houdt zich met name bezig met performances en installaties. Ze maakt zich zorgen over het ontbreken van een publiek debat over de razendsnelle ontwikkelingen binnen de hedendaagse biotechnologie. Met haar werk en met deze installatie wil ze biotechnologie democratiseren. 

 

Op uitnodiging van The Arts and Genomics Centre is Jennifer Willet drie maanden in Leiden om les te geven. InsideOut is het resultaat van een serie bijeenkomsten onder de noemer "BioArt: Contemporary Art and the Life Sciences".

 

Een videoverslag van dit project zal later worden vertoond in verschillende galerieën over de hele wereld,  o.a. bij Exit Art in New York.

 

--- Einde Persbericht ---

 

Anne Kienhuis

Scientific manager

The Arts & Genomics Centre (TAGC)

www.artsgenomics.org

 

_______________________________________________
nettime-ann mailing list
nettime-ann@nettime.org
http://www.nettime.org/cgi-bin/mailman/listinfo/nettime-ann